vrijdag 3 april 2009

donderdag

Vandaag, 2 april ging 5b naar het melkveebedrijf. Daar zagen we wat koeien eten (kuilgras, hooi, …) Ze toonden ook het verschil tussen een dikbil en een melkkoe. We zagen kalveren, vaarzen en zwangere koeien. Ze hebben ook laten zien hoe je een koe met de machine melkt en waar de melk terecht komt. Op het einde kregen we een proevertje: verse melk. Maar niet iedereen vond dat lekker. Van de gids kregen we een pet als souvenir. (Marc Cheyns en Yasin Benmamar)

We vertrokken ’s middags met de fiets naar Aardenburg (Nederland) waar we een museum over de Romeinen bezochten. Eerst keken we naar een filmpje over archeologen en daarna deden we een speurtocht. Naar het einde toe kregen we meer uitleg over het geraamte van ongeveer 1800 jaar oud. Nadat de gids de winnaar van de speurtocht bekend had gemaakt vertrokken we terug naar ons verblijf. (Aude Dumont en Phaedra Claeys)

Beste mensen, we zijn vandaag gaan zeilen voor de tweede keer. Het was keuze tussen pony rijden en zeilen. Wij vonden zeilen leuker en zetten er ons geheel voor in. We leerden een nieuwe bocht die we zeer snel moesten nemen. We waren maar met vier maar het was toch fijn. Toen we de bochten maakten was er kans om te kapseizen. Onze vriend Arthur is in het water gestapt waarbij hij helemaal nat was. De wind zat mee en daarom was het superleuk om nog eens te zeilen. (Jarne D’ Hondt, Brecht De Groote en Arthur De Keukelaere)

Gisterenavond waren we echt kapot van het fietsen. Daarna hebben we ons gedoucht (dat deed deugd!). We hebben een avondactiviteit gedaan. Het was super tof! Als eerste deden we galgje. Dat was wel tof maar iedereen babbelde. Dat was echt niet tof want we konden niets doen. En als tweede deden we “Stop de band” ronde. Dat was super COOL. Ik (Sharon) had een super moeilijk liedje en Luna een super makkelijk. (Luna Descamps en Sharon Deviaene)

Op het water was het super leuk. Maxim Taveirne ging kapseizen. En natuurlijk kapseisde bijna iedereen. Juf Griet ging mee in de motorboot. Hier lees je een reactie: “Het was heel tof om iedereen te zien sukkelen. Op de boot was het zalig om te genieten van de zon en om mooie foto’s te nemen.” Dit was de reactie van juf Griet en haar ervaring met de motorboot.
We deden ook wat spelletjes zoals: om ter snelst bij de motorboot en tikkertje met kajakken. En juf Emmy won de wedstrijd om ter snelst. Op het einde kwamen we goed en wel aan en sprongen we in de Boerekreek. Plons! (Louise De Laere en Josephine Chys)
Hallo allemaal, 5b is vandaag gaan kajakken. Er zijn er in het water gevallen. Het was er heel tof. Iedereen ging uit de bol. Juf Emmy is ook gaan kajakken. Juf en Oscar waren de snelste in het terugkeren. Marc was derde, ook in het terugkeren. Het was zeer lastig. Op het einde mochten we in het water springen. Daag! (Maxime Leenknecht)

Toen we aankwamen in het melkveebedrijf begonnen we bijna direct te praten over koetjes en kalfjes (maar neem dit niet letterlijk). We gingen zitten en moesten vinden welk voeder wat is. Dit zijn de namen: kuilgras (voordroogkuil), hooi, stro, snijmaïs, perspulp (bietenpulp) en vlaslemen. We mochten ook het melkhuis bezoeken. En ook de melktank. Ze produceren met hun 42 koeien +- 1200 l melk per dag. Lekker veel! Na het rondkijken op het melkveebedrijf mochten we ook proeven van de OVERHEERLIJKE melk en we kregen ook nog een petje waar op staat: “Melk, en je kan tegen een stootje.” Dat was het einde van ons bezoek aan het melkveebedrijf. (Hannes D’ Hondt en Thomas Feys)

Na een lange fietstocht zijn we eindelijk aangekomen in Aardenburg. Onze gids Jan leidde ons rond. Er was een wedstrijd met vragen die we moesten oplossen. Daarna toonde Jan Brammetje: een skelet van 1500 (eigenlijk 1800, n.v.d.r.) jaar oud. Na vele vragen werd de winnaar bekend gemaakt: drie, twee, een en het was Jaouad! Hij won een tand: een haaientand en een boek. We fietsten terug naar Sint- Jan. (Amélie Loosveld, Sieglinde Maricau)